single

Strefa łasuchów - czyli małe co nie co dla małych i dużych!

W Zotorze, pół godziny drogi od Katowic i Krakowa, znajduje się największy park rozrywki w Polsce, zbudowany z pomocą funduszy europejskich w ramach programu Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego – Energylandia. Park czynny jest codziennie w godzinach od 10 do 18, zarówno w sezonie letnim i zimowym.

Park posiada bogatą ofertę zarówno biletową, jak i dostępnych atrakcji. Na park składa się kilka różnych stref tematycznych - każda dedykowana do innego wiekowo odbiorcy. Różnorodność jest ogromna nie tylko wśród atrakcji i rozrywek w parku, ale także od strony kuchni. Na ternie parku funkcjonuje duża strefa gastronomiczna, w której znajdziemy do wyboru aż 34 lokale różnego typu. Tak duża ilość restauracji, kawiarni i barów zapewnia wiele możliwości smakowych – możemy wybierać z dań kuchni włoskiej, fast foodów, słodkich przekąsek, czy nawet kuchni skandynawskiej.

Wśród dostępnych na miejscu lokali znajdują się:

• Don Energio – włoskie smaki i świeża, aromatyczna pizza, wypiekana na miejscu.
• Ociekające Kurczaki – świeżutki dania z soczystego drobiu w otoczeniu uroczych misiów, od których podobizn roi się aż wokół lokalu.
• Mr. Naleśnik – rozpływające się w ustach miękkie naleśniki w różnych wariantach do wyboru. Bogata oferta słodkich naleśników.
• Zurich Bar – tradycyjne dania szwajcarskiej kuchni w wiosce rodem wprost ze Szwajcarii (w strefie familijnej).
• Ice Cream Wizard – unikalna lodziarnia, w której lody przygotowywane są w wyjątkowy sposób, a ich smaki mogą zaskoczyć nawet miłośników słodkości.
• Corn Dog - amerykańskie danie typu fast food, na które składa się pokryta ciastem z serem parówka, wbita na drewniany patyk.
• Restauracja Widokowa - Restauracja ulokowana na tarasie, tuż nad Restauracją Royal. Oferuje smaczną kuchnie i fenomenalny widok na park.
• Scandinavia – bogaty wybór dań, zup i lekkich posiłków. Wszystko przygotowywane ze świeżych składników na miejscu. Znajdą się tu także dania dla wegetarian i dania z kategorii zdrowego odżywiania.
• Orient Express- dania kuchni azjatyckiej. Szeroki wybór dań i możliwość stworzenia własnych kompozycji.
• Red Chilli – wyjątkowe miejsce, idealne dla fanów grillowych smaków. Dostaniemy tutaj gorące dania prosto z rusztu – aromatyczne mięsa i soczyste kiełbaski. Wszystko to na świeżym powietrzu w drewnianych altanach przy apetycznym zapachu świeżo grillowanego mięsa.
• Tawerna Zator – piracki klimat i wyśmienite dania z owoców morza. Tutaj na talerzu zagoszczą świeże ryby, krewetki i inne morskie przysmaki.
• Black Jack – jedyna w swoim rodzaju restauracja o ekskluzywnym i wyszukanym wnętrzu, stylizowanym na angielski pub. Tutaj zaznamy spokoju i swobody, a dodatkowo spróbujemy pysznych napojów i przekąsek.

Wymienione lokale to tylko czubek góry lodowej. W Energylandii znajduje się więcej restauracji i kawiarni, czekających na odkrycie przez spragnionych i głodnych nie tylko wrażeń zwiedzających. W strefie gastronomicznej możemy skusić się także na dania kuchni polskiej, soczyste burgery, hot-dogi, aromatyczną pizzę czy tradycyjny kebab. Na osłodę sprawdzą się hiszpańskie churros, cieplutkie pączki, orzeźwiające lody czy mrożone napoje. Warto zajrzeć także do licznych kawiarni, jak Palace Cafe czy Queen Caffe, gdzie przy filiżance znakomitej kawy można podziwiać widok tętniącego życiem i kolorami parku rozrywki.